till Morgan Johansson, Sveriges justitie- och inrikesminister

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/929678133439148032

Hej,
det är med en stor förvåning vi polacker i Sverige läser detta så ytterst fientliga och förolämpande hela polska nationen uttalande och detta av en svensk minister!

Polen som först varit borta i över 123 år från Europas karta  och sedan varit påtvingad sovjetisk kommunism,  utan demokratiska val i 45 år,  firar sin nationaldag 11 november till minnet av 1918 året då Polen återfick sin frihet och det är en stor dag för alla polska patrioter!  Jag förstår att det är svårt för en svensk att förstå detta eftersom Sverige i sin tur aldrig varit i den situationen!

Att vara patriot, fosterlandsälskare är inte samma sak som att vara nationalist! Kallar Du alla norrmän som firar 17 maj för nationalister?

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/929678133439148032

Men för den skull kan man i anständighetens namn inte förolämpa och stämpla alla de minst 100 tusen som varje år firar denna dag med glädje och stolthet och kalla dem för nazister och rasister!?  Och i många andra polska städer firade man på samma sätt denna dag med banderoller med samma motto ”Gud Äran Fosterlandet”  som polska soldater kämpat för på alla fronter under andra världskriget,  för ”Vår och Er frihet”!  Alla som kunde,  oavsett  politisk tillhörighet,  deltog i manifestationerna denna dag!

Vi väntar oss därför en ursäkt av ministern och att han tar tillbaka sina brutala anklagelser!

Stockholm den 12 november 2017

Jolanta Halkiewicz

Jolanta Halkiewicz
ordförande Polska Flyktingrådet OPON i Sverige

Share