Polska Föreningen i Jönköping 70 år

Det blev ett mycket högtidligt firande när Polska Föreningen i Jönköping firade 70-års jubileum – ”järnjubileum”.

Föreningens ordförande Krystyna Haderberg och kassör Zofia Sawionek lämnade församlingens lokaler sist, så man kan tänka sig att de båda stod för en stor del av den utmärkta organisationen.

Firandet inleddes med välsignelseakt av den nya målningen av Svarta Madonnan – Polens Drottning i kyrkan. Polens nationalsång sjöngs. Sedan firades Mässan på polska och inbjudna gäster kom till vackert dukade bord i S:ta Clarasalen.

Ett stort buffébord med allsköns läckerheter väntade på gästerna efter inledningen med musikaliska inslag – ett smakprov på den ”polska talangen”. En polsk pianist från Göteborg, Marcin Dominik Gluch, framförde några klassiska stycken pianomusik, sedan var det våra egna talanger som spelade flöjt, Wiktoria Zacharzewska, och piano, Victoria Hällstorp. Sist var det solosång av Claudia Moszczynska med församlingens organist, Kristina Sebastjan, vid pianot. Församlingens sekreterare Iwona Moszczynskahöll i mikrononen och presenterade inslagen och talare tillsammans med föreningens sekreterare Elzbieta Solich-Atamaniuk. Iwona hade också förberett en liten utställning av våra unga ”konstnärer” från den polska gruppen i församlingen.

Hedersgäster för firandet var ordförande i polsk kongress från Stockholm (förening av polska lokalföreningar) Janusz Gorczynski, tillsammans med vice ordförande Jolanta Halkiewicz. Sekreteraren Marcin Konieczny bar förövrigt kongressens fana vid välsignelseakten av Svarta Madonnan.

Kyrkoherde Pater Joseph Maria Nilsson OFMConv överlämnade en röd och vit bukett till föreningens ordförande och gratulerade hela föreningen i Gråbrödernas namn (klostrets fem bröder var närvarande vid firandet).

Det blev ett mycket glatt och högtidligt firande.

Vi önskar Guds välsignelse och allt gott i framtiden för Polska Föreningen!

© Gråbröderna http://franciskus-jonkoping.net/

Share