Sprawozdanie z Turnieju Wiedzy o Historii Polski, 2019

VII edycja Wielkiego Turnieju Wiedzy o Historii Polski

2 listopada 2019 w lokalu OPON w Sztokholmie, odbył się finał Wielkiego Turnieju Wiedzy o Historii Polski dla starszej młodzieży polskiej, mieszkającej w Szwecji.

„DROGI DO NIEPODLEGŁOŚCI POLSKI” – to przewodni temat tegorocznego turnieju, zakres tematyczny był jednak znacznie szerszy i obejmował między innymi:

• Chrzest Polski
  • Relacje dynastii Wazów i Jagiellonów ze szczególnym uwzględnieniem Katarzyny Jagiellonki
  • Życie kulturalne w Polsce za panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego
  • Odzyskanie niepodległości po latach zaborów.

Tu szczególnie:

Wojna polsko-bolszewicka 1920r.

Powstania śląskie

• Sytuacja polskiej młodzieży w latach okupacji hitlerowskiej, ze szczególnym uwzględnieniem szkolnictwa.
  • Wielkie bitwy Polaków o wolność w 1944r. – Bitwa pod Monte Cassino I Powstanie Warszawskie.

Z powodu nieobecności, zaproszonego z Polski historyka, Pana dr Krzysztof Jabłonki, w jury finału, zasiadły dwie osoby: Pani Barbara Kowalska – nauczycielka historii w szkole polskiej w Sztokholmie i Pan Janusz Górczyński – prezes Kongresu Polaków w Szwecji.

Młodzież biorąca udział w finale imponowała bardzo dobrym przygotowaniem. Ogromne brawa dla wszystkich! Po bardzo wyrównanych, kolejnych rundach pytań, I nagrodę zdobył Maciej Sochon, II nagrodę przypadła Wiktorii Grzelak, a III nagroda Martynie Hapka.

Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia w postaci książek historycznych. Wśród publiczności wiele młodzieży, ale i wielu dorosłych czasie przerwy na poczęstunek słyszało się głosy – „może ja też wezmę udział w kolejnym Turnieju” Cieszymy się i zapraszamy już teraz na ósma edycje Turnieju w przyszłym roku.

Projekt współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą w 2019 roku.